Čo je dekarboxylácia konope?

Čo je dekarboxylácia?

Dekarboxylácia je proces, ktorý aktivuje psychoaktívne zlúčeniny v rastline konope tak, že sa po jej konzumácii cítite tzv. “high”.

Rastlina konope obsahuje THCA, ktorý nemá psychotropné účinky, a tento THCA sa musí premeniť na formu THC. To sa najčastejšie vykonáva teplom – plameňom zapaľovača, atomizérom vo vape pere, horákom s dab rigom alebo rúrou pri výrobe edibles.

THCA v rastline má vo svojej chemickej štruktúre navyše karboxylový kruh a teplo tento kruh odstráni, čiže de-karboxyluje, odtiaľ pochádza tento termín.

 Jak funguje dekarboxylace | Upinsmoke.cz

Ako funguje dekarboxylácia?

K dekarboxylácii dochádza pôsobením tepla a tiež času. Vysoké teploty pri fajčení a vaporizácii okamžite dekarboxylujú zlúčeniny v konope, takže ich vaše telo môže okamžite vstrebávať.

K určitej dekarboxylácii môže dôjsť v priebehu času pri sušení a zretí konope po domácej úrode.

Kyslík môže prispievať k procesu dekarboxylácie, takže aby ste ho spomalili, uchovávajte sušinu alebo produkty z nej vo vzduchotesnej nádobe, aby ste si zachovali čerstvosť a účinnosť.

Prečo je dekarboxylácia nevyhnutná na výrobu edibles?

Dekarboxylácia musí prebehnúť pri všetkých konopných produktoch, aby ste sa z nich mohli cítiť high. Pri konzumácii jedlých pochutín nedochádza k zahrievaniu ako pri fajčení jointa, fajčení z bonga či fajky alebo šlukovaní z vapovacieho pera, ale aj tak musí pred konzumáciou dôjsť k procesu dekarboxylácie, aby sa aktivovalo THC v jedlej pochutine.

Pri výrobe edibles sa kvety zvyčajne najprv zahrejú v rúre, aby sa dekarboxylovali, a následne sa naložia do média, ako je maslo alebo olej. Tento nálev sa potom používa na výrobu pochutín, ako sú koláčiky, sušienky, gumové cukríky a ďalšie.

Zahriatie kvetov v rúre pred infúziou je nevyhnutné na aktiváciu THC v púčikoch, aby sa mohlo preniesť do nálevu (masla, oleja) a následne do jedlého výrobku.

Co je dekarboxylace | Upinsmoke.cz

Pri akej teplote dochádza k dekarboxylácii?

K dekarboxylácii konope dochádza pri teplote 95–120 °C. Pri výrobe jedlých pochutín odporúčame zohrievať kvety pri teplote 110 °C po dobu 30–40 minút.

 

V porovnaní s fajčením a vapingom prebieha dekarboxylácia pri edibles pri nižšej teplote po dlhší čas, aby kanabinoidy a terpény zostali pri infúzii neporušené. Terpény sú prchavé a pri vysokých teplotách sa odparujú, čo môže zanechať neželané chute a vône.

Zahrievaním konope v rúre pri teplote nad 150 ºC dôjde k spáleniu cenných kanabinoidov a terpénov a nedosiahnete požadovaný účinok po infúzii kvetov s maslom, olejom alebo iným médiom.

Tabuľka teplôt dekarboxylácie

Štúdia z roku 2016 ukázala, ako rýchlo sa pri rôznych teplotách rozkladá THCA na THC a CBDA na CBD.

Tabuľka č.1 Hodnoty teploty pre proces dekarboxylácie u konope

Kyselina/Kanabinoid

Teplota (ºC)

Čas (v minútach)

THCA/THC

110ºC

30

130ºC

9

CBDA/CBD

110ºC

45

130ºC

20

 

Čo sa stane, ak budete dekarboxylovať príliš dlho?

Príliš dlhé zahrievanie kvetov konope alebo zahrievanie pri príliš vysokej teplote môže spôsobiť spálenie kanabinoidov a terpénov, čím sa žiaduce látky ako THC stanú neúčinnými.

Malo by sa konope pred dekarboxyláciou alebo po nej pomlieť?

Odporúčame suché kvety pred vložením do rúry na dekarboxyláciu pomlieť. Zvýšite tým povrch a vytvoríte rovnomernú konzistenciu, čím zabezpečíte, že sa všetok materiál dekarboxyluje v rovnakom čase.

Ako dekarboxylovať konope v rúre

Pri dekarboxylácii konope v rúre je dôležité mať na pamäti, že číselník teploty na rúre udáva skôr priemernú než presnú teplotu.

Teplota rúry môže kolísať až o 20 stupňov, preto konope sledujte. Ak príliš rýchlo hnedne alebo je cítiť, ako by sa pálilo, rúru stlmte. Ak plánujete vyrábať pochutiny s konope pravidelne, investujte do teplomeru do rúry.

 

Potrebný materiál:

Plech na pečenie

Papier na pečenie alebo hliníková fólia

Rúra

Konope

Mlynček na konope (voliteľne)

Návod:

Nastavte teplotu v rúre na 110 °C a rošt rúry umiestnite do strednej polohy. Rúra je hore teplejšia a dole chladnejšia, takže zahrievanie uprostred zabezpečí ideálnu teplotu dekarboxylácie.

Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou a konope naň ľahko rozdrobte alebo pomelte, ale nie príliš jemne, aby sa nepripálilo.

Zahrievajte 30–40 minút a aspoň raz premiešajte.

Nechajte 30 minút vychladnúť pri izbovej teplote. Konope by malo vyzerať ľahko opečené a zlatohnedé.

Akonáhle je dekarboxylované konope dostatočne vychladené, aby ste s ním mohli manipulovať, pridajte ho do masla, oleja alebo iného základu na prípravu infúzie, prípadne ho opatrne uložte do nádoby na budúce použitie.

Dá sa dekarboxylovať tráva v mikrovlnnej rúre?

Neodporúča sa dekarboxylovať trávu v mikrovlnnej rúre, pretože nemôžete kontrolovať teplotu. Dekarboxylácia trávy je pomalý proces pri nižších teplotách a najlepšie sa naň hodí suché teplo rúry. Dá sa použiť aj malá toustovačová rúra s regulovateľnou teplotou.

Zdroj: internet 

Upozornenie: Tento článok má len informatívny charakter a rozhodne nemá za cieľ nikoho nabádať na výrobu alebo manipuláciu s látkami, ktoré v danej krajine podliehajú regulácii alebo nie sú zákonom povolené.